Guimaraes a Maribor sú európskymi mestami kultúry 2012

03.01.2012 Celý región

Brusel 1. januára (TASR) - Severopotugalské mesto Guimaraes a druhé najväčšie slovinské mesto Maribor sú oddnes až do konca roka 2012 nositeľmi titulu Európske hlavné mesto kultúry.

Podľa oznámenia Európskej komisie majú obe mestá pripravený bohatý program počas celého roka. Oficiálny program sa začne v Maribore už 13. januára a v Guimaraesi 21. januára. Obsahuje mnoho divadelných, hudobných a tanečných vystúpení pod voľným nebom s dôrazom na miestnu kultúru, dejiny a špecifiká, pričom klasické kultúrne prvky sa budú prelínať s inovatívnymi riešeniami, ktoré by mali pritiahnuť najmä mladú generáciu.

\"Obe mestá pripravili bohatý kultúrny program na celý rok, ktorý je výzvou pre domácich obyvateľov a spestrením pre návštevníkov,\" povedala európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, mnohojazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová. Titul Európske hlavné mesto kultúry je pre obe mestá aj v ťažkých časoch ekonomickej krízy výbornou príležitosťou prispieť k trvalo udržateľnému rastu prostredníctvom kultúry, nárastu cestovného ruchu a vytvárania nových pracovných príležitostí.

Na oficiálnom otvorení kultúrnych akcií v oboch mestách budú prítomní aj predstavitelia estónskeho Tallinnu a fínskeho mesta Turku, ktoré boli hlavnými európskymi mestami kultúry v roku 2011.

Náklady na kultúrne a sprievodné akcie sú financované mestskými samosprávami a z rozpočtu členských štátov. Európska komisia na tieto účely každému mestu udelila grant vo výške 1,5 milióna eur.
 

Vyberte región